Hoe vind je nu eigenlijk een newbornfotograaf en wanneer moet je op zoek gaan?
Dat is een vraag die ik regelmatig hoor. Waar let ik eigenlijk op.. er zijn zoveel fotografen die newbornshoots aanbieden. En allemaal bieden ze wat anders aan!

Mijn eerste vraag is altijd: wat vind je mooi? 
Wat wil je…zoek je een fotograaf die een geposeerde newbornshoot doet (je kindje op een beanbag en in allerlei poses gelegd, met haarbandjes en doekjes)?
Of zoek je een lifestyle fotograaf? Dit is overigens ook geposeerd! Niet te verwarren met documentair newborn (niet geposeerd)!
Meer over het verschil tussen lifestyle en documentaire familie fotografie lees je in mijn blog Wat is documentaire familie fotografie. En lees ook zeker eens Wat is documentaire fotografie van mijn collega Sandra Stokmans.

Zoveel smaken, zoveel mogelijkheden…de keuze is reuze!

newborn gaapt
Mijn tweede vraag: wat is jullie budget? 
Naast dat er zoveel fotografie stijlen zijn in de newborn industrie, om het toch maar even zo te noemen, want let’s face it het is gewoon ‘BIG business’! En dan heb ik het niet alleen over het ledikantje en het matrasje dat je zou moeten aanschaffen volgens de verkoopster van dat grote baby warenhuis.
De prijsverschillen lopen ontzettend uiteen. Waar je bij de één alle foto’s ontvangt voor nog geen 100 euro, betaal je bij de ander 299 euro en ontvang je een klein mini album en geen bestanden.
Hoe komt dit? 

Heeft dit te maken met ervaring? Ja en nee.
We zijn allemaal ergens begonnen en hebben steeds meer ervaring opgedaan en ons zelf ontwikkeld….althans ik wel! En ik blijf leren elk jaar weer. 

Maar ook wij moeten, naast onze trainingen die ons verder ontwikkelen, ook onze vaste lasten betalen en dan heb ik het niet alleen over de hypotheek en gas/water/licht…neem onze apparatuur bijvoorbeeld, bij elke click die we doen gaat de levensduur van de camera naar beneden. 
Kon ik toen ik nog geposeerd newborn deed thuiskomen met maximaal 150 beelden. Nu met documentair newborn kom ik makkelijk aan de 1500-2000 beelden per reportage…die teruggebracht moeten worden naar maximaal 75 beelden in de gallerij.
Het uitzoeken en nabewerken kost dus bijna het dubbele in tijd dan de duur van de reportage zelf. Vanaf het moment dat een aanvraag bij mij binnenkomt, tot het overhandigen van de beelden en album kost me dit zeker 9-10 uur. (dit is een voorbeeld van een twee uur durende reportage). 

dochtertje trekt aandacht mama die baby borstvoeding geeft
Tip!    Ik denk dat het goed is om te kijken welke stijl je aanspreekt en…. vind ik dit over 10-20 jaar nog steeds mooi? Hoe vindt mijn kindje deze foto’s als hij/zij dit later terugziet en ik het aan hen geef? Vinden zij het dan ook mooi? Mooie plek voor inspiratie is natuurlijk Pinterest! (I love Pinterest..jij ook?)

newborn kijkt over schouder van mama
Wanneer ga je op zoek naar een newbornfotograaf?
De meeste ouders, eigenlijk de mama’s in dit geval 😉 starten hun zoektocht al een beetje zodra ze zwanger zijn en hakken knopen door tussen de 12-20 weken. Veel ouders kiezen ook pas na de 20 weken echo en dit is vaak ook goed op tijd.
En er zijn ouders die in eerste instantie niet willen, maar na de geboorte daar toch anders over denken en op zoek gaan naar een newbornfotograaf.
Vooral ouders die kiezen voor een geposeerde newbornshoot moeten op tijd zijn vanwege het korte tijdsbestek dat er is. Meestal vinden deze reportages plaats tussen de 8 en 21 dagen na de geboorte, omdat jullie kindje dan nog meer en diep slaapt zodat de poses makkelijk(er) gedaan kunnen worden.
In het geval van een documentaire newbornshoot maakt de tijd niet zoveel uit. Meestal bespreek ik, tijdens een kennismakingsgesprek, met ouders vooraf wat ze willen. Persoonlijk kies ik voor een periode dat mama weer goed op de been is en weer meedraait in het gezin. Meestal is dit vanaf drie weken. Vanaf een week of 5 zijn de kindjes vaak wat langer wakker en dit geeft juist meer interactie in de beelden. Het is dus net waar jij voor kiest. 

newborn kijkt naar papa

Tip!       Vraag ook zeker na of er een mogelijkheid is om bijvoorbeeld in twee termijnen de kunnen betalen! Zeker als je op tijd boekt, mocht het bedrag een te grote hap uit jullie budget zijn, is er meer mogelijk dan je denkt. Zeker als het de fotograaf is die jullie willen! 

baby huilt omdat hij uit het badje gehaald wordt

Mocht je vragen hebben over mijn newbornshoots of wil je boeken? Stuur me dan zeker een berichtje via het contactformulier met je vragen of je boeking.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs, video en mooie acties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, zo mis je niks. Je kan deze link gebruiken http://eepurl.com/ddF71T

Enne… ik beloof je dat ik je niet wekelijks met mails zal bestoken 😉 

Liefs, Christie

vader en moeder met dochter en newborn